Wilsverklaring of wilsbeschikking, is dat niet net hetzelfde? Kunnen we op kort antwoorden, nee. Het zit namelijk zo, een wilsverklaring geldt wanneer u nog leeft en een wilsbeschikking stelt u op voor als u er straks niet meer bent.
Het gaat natuurlijk verder dan dat, Como legt het u in detail uit.
Wilsverklaring: wat en hoe?
Starten doen we logischerwijs met de wilsverklaring, het is namelijk een schriftelijke verklaring waarin u aangeeft medische behandelingen u in de toekomst wenst indien u op dat moment niet meer in staat bent zelf de beslissing te nemen. En ook daar maken we meteen het onderscheid tussen een actuele of voorafgaande wilsverklaring.
Actuele wilsverklaring
In een actuele wilsverklaring uit een wilsbekwaam persoon zijn verzoek of weigering omtrent medische tussenkomsten van een zorgverlener, meestal arts. De behoefte bestaat hier en nu. De persoon die de actuele wilsverklaring aflegt, is (ongeneeslijk) ziek. Een voorbeeld van zo’n actuele wilsverklaring is euthanasie.
Voorafgaande wilsverklaring
Een voorafgaande wilsverklaring wordt ook afgelegd door een wilsbekwame persoon tegenover een zorgverlener voor toestemming tot, verzoek om of weigering van medische tussenkomst. Maar doet dat op het ogenblik dat de behoefte nog niet bestaat. Doorgaans met het oog op het moment wanneer de persoon niet meer in staat is zijn wil te uiten en dus wilsonbekwaam is. Denk hierbij aan een onomkeerbare coma. Een voorbeeld van een voorafgaande wilsverklaring is een wilsverklaring orgaandonatie of een wilsverklaring schenking van uw lichaam aan de wetenschap.
Wilsbeschikking of uitvaartwensen
En dan is er de laatste wilsbeschikking, daarin legt u vast wat er moet gebeuren met uw lichaam na uw overlijden. Het is dus niet hetzelfde als een testament, waarin u bij de notaris vastlegt wat er na overlijden met uw nalatenschap gebeurt. In België gebeurt de wilsbeschikking vaak via een officieel document, ondertekend en gedateerd, bij de Dienst Burgerzaken van uw gemeente. Deze verklaring wordt daarna officieel geregistreerd in het bevolkingsregister en u krijgt hier op uw beurt een officieel ontvangstbewijs.
In uw laatste wilsbeschikking geeft u aan:
- of u kiest voor een begrafenis of een crematie
- volgens welke levensbeschouwing de afscheidsplechtigheid moet georganiseerd worden
- in welke Belgische of buitenlandse gemeente u uw laatste rustplaats wenst
Bij aangifte van het overlijden – meestal door de begrafenisondernemer – gaat de gemeente steeds na of de overledene een laatste wilsbeschikking registreerde of niet. Zo bent u zeker dat u de uitvaart krijgt die u voor ogen had. Het is uiteraard steeds mogelijk om zelf aanpassingen in te dienen aan u laatste wilsbeschikking via een nieuwe aanvraag bij de Dienst Burgerzaken.
Meer weten over wilsbeschikking of overlijdensbijstand? Contacteer Como voor een vrijblijvend gesprek.