Wat kost een begrafenis of crematie?

Prijs van begrafenis of crematie

Simpele vraag. Een pasklaar antwoord hebben we echter niet. Want de prijs van uw uitvaart hangt af van uw keuzes of die van uw nabestaanden. Sober, standaard of exclusief afscheid? Het zijn de details die het prijskaartje bepalen. En de keuze van de uitvaartondernemer, want ook daar willen wel eens grote prijsverschillen zitten. Behoed uw nabestaanden voor verrassingen aan het eind van de rit met een degelijke uitvaartverzekering. Zo kunnen ze focussen op wat belangrijk is bij uw overlijden: rouwen.

De gemiddelde kostprijs van een uitvaart

In België bedragen de uitvaartkosten gemiddeld zo’n 5000 euro. En opgelet, want in dat bedrag zijn de koffietafel, grafsteen, graf- of urnenmuurconcessie en eventuele rouwjuwelen niet inbegrepen. Rekent die zaken er nog eens bij en de rekening kan oplopen tot wel 7000 euro of meer.

De kosten in detail dan…

Kost crematie en begrafenis

De basiskosten voor een uitvaart – of het nu een begrafenis of crematie is – liggen tussen 1000 en 2000 euro. Ze bestaan uit:

  • het overbrengen van de overledene
  • het verzorgen van de overledene
  • het opbaren van de overledene
  • de administratieve formaliteiten
  • het organiseren van de begroeting van de overledene

Crematie

3 op 4 Vlamingen kiest vandaag voor een crematie. De prijs van de crematie hangt af van onder andere het crematorium, de kist en de urne. De kosten van een crematie kunnen oplopen tot 2000 euro.

Begrafenis

De kosten voor een klassieke begrafenis zijn gelijklopend, zo’n 2000 euro. Zoals hierboven vermeld de grafsteen en de concessie zijn hierin nog niet inbegrepen. Een grafsteen kan, afhankelijk van uw keuze, veel geld kosten. Bespreek dit op voorhand met uw begrafenisondernemer en vermijd onaangename verrassingen. 

Wie betaalt de kosten van de uitvaart?

Begrafeniskosten of crematiekosten betalen, kan op verschillende manieren. Vooraf uit de nalatenschap, indien er voldoende geld is. Zo kan op basis van de begrafenisfactuur de bank van de overledene rechtstreeks het verschuldigde bedrag betalen.

Een andere mogelijkheid is dat een erfgenaam de begrafeniskosten betaalt en zich daarna verhaalt op de andere erfgenamen. Volgens de wet moet immers elke erfgenaam bijdragen in de betaling van de schulden en de lasten van de nalatenschap. Dus ook die van de uitvaart. U kunt de kosten ook ingeven als schuld van de nalatenschap bij de aangifte van de nalatenschap. Daardoor zult u minder erfbelasting moeten betalen.

Meer weten over overlijdensbijstand? Uw como makelaar staat klaar met raad & daad. Wees welkom voor een goed gesprek.

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.