Rusthuiskamer is pak duurder geworden: gemiddelde prijs ligt maar liefst 500 euro hoger dan gemiddelde pensioen

De prijs van een rusthuiskamer is het afgelopen jaar met 2,5 procent gestegen. Voor een eenpersoonskamer betaal je nu gemiddeld tot 1.790 euro per maand. Dat is een pak meer dan het gemiddelde pensioen, dat zo’n 500 euro per maand lager ligt. De duurste rusthuizen liggen in Brussel, de goedkoopste in West-Vlaanderen.

Met een gemiddelde dagprijs van net geen 60 euro is de prijs voor een eenpersoonskamer in een woonzorgcentrum in 2019 opnieuw een stuk duurder geworden tegenover een jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat elk jaar een meting uitvoert van de dagprijzen in de ruim 800 rusthuizen in Vlaanderen.

De factuur bedraagt nu gemiddeld 1.790 euro per maand voor een eenpersoonskamer: dat is ongeveer 45 euro per maand duurder dan het jaar voordien. In vergelijking met 2016 gaat het al om 136 euro per maand verschil, of meer dan 1.600 euro per jaar. “Voor dit jaar gaat het om een stijging met 2,54 procent”, zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

Prijscontroles

Als je weet dat een Belgische werknemer gemiddeld 1.280 euro bruto pensioen krijgt, dan is de kloof met de rusthuisprijs groot. “Toch is de prijsstijging voor het grootste deel te wijten aan de inflatie”, zegt Moonens. “Na aftrek van de inflatie hou je een reële stijging over van 0,65 procent. De stijging blijft minder dan de jaren voordien door de prijscontroles door de Vlaamse overheid.”

Maar de stijging ís er natuurlijk wel nog altijd. “Er zijn 450 woonzorgcentra die hun prijs mochten indexeren met meer dan 2 procent omdat ze al lang geen prijswijziging meer hadden doorgevoerd”, zegt Moonens. “Er zijn ook twaalf volledig nieuwe woonzorgcentra bijgekomen. Die hebben gemiddeld genomen normaal gezien een hogere dagprijs. Die bedroeg daar 66,9 euro.”

Dat is dus meer dan 2.000 euro per maand. Voor het overige zijn er grote verschillen in de streek waar het rusthuis gelegen is.

Privésector duurst

Een éénpersoonskamer in een rusthuis is het goedkoopst in West-Vlaanderen: 1.710 euro. Brussel is het duurst met gemiddeld 1.935 euro.

Een OCMW-rusthuis (1.696 euro per maand) of een woonzorgcentrum dat door een vzw gerund wordt (1.796 euro) is merkelijk goedkoper dan een privérusthuis (1.931 euro per maand).” Al stijgt de prijs iets sneller in de openbare en vzw-woonzorgcentra dan in de privé”, zegt Moonens.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt dat de prijsstijgingen “grotendeels de inflatie volgen. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat dit voor een aantal bewoners niet evident is”, zegt hij. 

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.