Pensioenspaarder dit jaar al 1.326 euro rijker

Goed nieuws voor de 1,6 miljoen Belgen die aan pensioensparen doen via een fonds. De pensioenspaarfondsen boekten sinds begin dit jaar een rendement van gemiddeld 11,7 procent.

De pensioenspaarders hadden eind 2018 een spaarpot van gemiddeld 11.333 euro, berekende De Tijd op basis van cijfers van Beama, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders. Dat betekent dat de gemiddelde pensioenspaarder dit jaar al 1.326 euro heeft verdiend.

Alle pensioenspaarfondsen boeken mooie resultaten: de rendementen variëren van 7,6 tot 14,3 procent. Pensioenspaarfondsen zijn gemengde fondsen. Ze beleggen zowel in aandelen als in obligaties.

Beide activaklassen gingen dit jaar fors hoger. De beurshausse had alles te maken met het vooruitzicht op een soepeler monetair beleid. Zo maakte Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, een spectaculaire bocht. In plaats van de rente een paar keer te verhogen, zal hij de rente dit jaar wellicht enkele keren verlagen. Ook de Europese Centrale Bank hint op een renteverlaging. Dat leidde tot meerwaarden in de obligatieportefeuilles.

Pensioensparen kan ook via een verzekering. Die formule is ongeveer even populair. Verzekeraars beleggen in tegenstelling tot fonds- beheerders voornamelijk in obligaties.

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.