Gaat uw pensioenspaarfonds door op zijn elan?

Pensioenspaarfondsen haalden de voorbije 30 jaar een gemiddeld rendement van 6,5 procent per jaar. Sinds begin dit jaar is er zelfs een gemiddelde winst van 15,7 procent. Maar of ze de komende jaren even sterk uit de hoek blijven komen, is verre van zeker.

Van de 15 pensioenspaarfondsen die vandaag op de Belgische markt beschikbaar zijn, bestaan er acht al meer dan 30 jaar. Het gemiddelde rendement dat die fondsen over die periode boekten, was liefst 6,5 procent per jaar. Vooral in de beginjaren, toen de rentes veel hoger lagen, bouwden de fondsen een stevige buffer op. De voorbije vijf jaar kalft het gemiddelde rendement af. De dynamische fondsen, die meer dan 60 procent in aandelen beleggen, boekten de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement van 5,5 procent per jaar. Het gaat om de periode november 2014 tot november 2019, wat betekent dat de puike prestatie van dit jaar is inbegrepen. Sinds begint dit jaar noteren de dynamische pensioenspaarfondsen op een gemiddelde winst van 15,7 procent.

Precies het goede jaar 2019 maakt Johan Van Geeteruyen, beheerder van het Argenta Pensioenspaarfonds, optimistisch. ‘De voorbije 30 jaar zijn heel wat correcties en crisissen de revue gepasseerd en toch zijn de prestaties mooi. Het is moeilijk uitspraken te doen over de toekomst, maar waarom zou dat gemiddelde rendement van 6,5 procent niet mogelijk blijven? Wie had er eind 2018 zijn hand voor in het vuur durven te steken dat we in 2019 een rendement van bijna 20 procent voor gemengde fondsen zouden halen? We zijn dus al goed gestart voor de volgende 30 jaar.’

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.