Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen

Wie na zijn arbeidsloopbaan dezelfde levensstandaard wil behouden, kan maar beter nu al een aanvullend pensioen opbouwen. De overheid biedt verschillende opties, zoals pensioensparen en langetermijnsparen. Maar wat is nu het verschil tussen beide? En wat is voor u het voordeligst?

Hoewel pensioensparen en langetermijnsparen op het eerste zicht sterk op elkaar gelijken, gelden er toch enkele belangrijke verschillen. Pensioensparen kunt u bijna altijd doen, op voorwaarde tenminste dat u belastbare inkomsten hebt. U kunt kiezen voor zekerheid via veilige tak 21-spaarverzekeringen, voor de meer risicovolle tak 23-beleggingsverzekeringen of een tak44-product dat beide opties combineert. Een andere optie is het meer risicovolle pensioenspaarfonds.

Langetermijnsparen doet u dan weer via een levensverzekeringscontract in het tak 21-contract met gegarandeerde rente (+ eventuele winstdeelname) of het beleggingsproduct tak 23. Om recht te hebben op een fiscaal voordeel moet de levensverzekering een looptijd van minstens tien jaar hebben en voor uw 65ste zijn afgesloten. In tegenstelling tot bij pensioensparen kunt u na uw 65ste van het fiscale voordeel van dat systeem blijven genieten.

Aantrekkelijk fiscaal voordeel

Een belangrijk verschil situeert zich op het vlak van de maximale premie. De overheid geeft voor wie aan pensioensparen doet een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen tot 980 euro en een belastingvermindering van 25% op bedragen tussen 980 euro en 1.260 euro. U krijgt op die manier respectievelijk tot 294 euro en 315 euro terug van wat u in 2019 stort.

Het bedrag dat u voor langetermijnsparen fiscaal in mindering mag brengen, hangt af van uw inkomen en bedraagt maximaal 2.350 euro (voor 2019). Het fiscale voordeel bedraagt 30% van dat bedrag, of maximaal 705 euro.

Premietaks

De premietaks op de gestorte premies voor langetermijnsparen bedraagt 2%. Voor pensioensparen is er geen premietaks.

Op uw zestigste verjaardag past de overheid in beide gevallen een anticipatieve heffing toe. Ze bedraagt 8% voor het pensioensparen en 10% voor het langetermijnsparen. Zowel langetermijnsparen als pensioensparen gaan gepaard met onder meer beheerskosten en instapkosten. Die verschillen sterk van aanbieder tot aanbieder.

Combineerbaar

Goed om weten is dat pensioensparen en langetermijnsparen perfect combineerbaar zijn. U optimaliseert op die manier uw fiscale voordeel en bouwt een mooi appeltje voor de dorst op.

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.