Als ik de nalatenschap verwerp, wie erft er dan in mijn plaats?

Bij verwerpen van de nalatenschap gaat men er van uit dat je nooit tot de erfenis hebt behoord. Men gaat de nalatenschap verdelen alsof je geen erfgenaam bent.

Voorbeeld: 
Pol sterft en laat 3 kinderen na, Thomas, Jonas en Eva. Eva verwerpt de nalatenschap. Dan wordt de nalatenschap verdeeld tussen Thomas en Jonas.

Er bestaat hier een vaak voorkomend misverstand. Stel dat Eva verwerpt omdat ze denkt dat haar eigen kind dan in haar plaats zou treden, dan is ze mis.  Haar eigen kind (het kleinkind) erft dan niets van opa, tenzij in de hiernavolgende veronderstelling dat ALLE kinderen de erfenis zouden verwerpen.

Indien ALLE erfgerechtigde kinderen de nalatenschap verwerpen, dan wordt de nalatenschap verdeeld onder hun kinderen. De kleinkinderen komen dan tot de nalatenschap per hoofd, en niet per staak. (dus onafhankelijk van hun ouders)

Voorbeeld:
 Pol sterft en laat na 3 kinderen, Thomas, Jonas en Eva. Deze kinderen verwerpen allen de nalatenschap. Thomas heeft 1 kind, Jonas 2 en Eva ook 2. Deze kleinkinderen krijgen dan elk 1/5 van de nalatenschap.

Laat je contacteren
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.